הדרכת הורים הינה התערבות טיפולית, קצרת מועד וממוקדת בעיה. הדרכת הורים משמשת פעמים רבות ככלי טיפולי יעיל אשר חוסך מן הילד אבחונים וטיפולים רבים היות ובהדרכה משתמשים בהורים על מנת לשפר את איכות חייו של הילד ולסייע לו בקשייו, מבלי לערב את הילד בתהליך. לעיתים קרובות הדרכת הורים הינה יעילה יותר מטיפול פרטני בילד וכתוצאה ממנה ומיישום של ההורים את הכלים הנלמדים בה, ניתן להשיג שינוי משמעותי ושיפור באיכות החיים של הילד ובאוירה המשפחתית.
גישת העבודה הטיפולית בהדרכת הורים הינה הגישה הקוגנטיבית- התנהגותית ומטרתה היא חיזוק הקשר בין הילד להורה, שיפור כישורי ההורות, שיפור האוירה המשפחתית ופתרון הבעיה המוצגת.
הורים פונים להדרכה מסיבות רבות ומגוונות וביניהן- חיזוק הסמכות ההורית, סיוע בהצבת גבולות, גישור על פערים בין גישות ההורים, מריבות בין אחים, התמודדות עם התפרצויות זעם והעסקת יתר של הילד, התמודדות עם משברי חיים ושינויים במשפחה ועוד.
ההורות היא אחת המשימות המורכבות והמאתגרות בחיינו. במקביל לה- קצב החיים, דרישות היומיום התובעניות והאוטומטיזציה המאפיינת את שגרת חיינו- אינם מאפשרים עצירה והתבוננות בדפוסי ההורות שלנו ובחזון ההורי אותו חלמנו להשיג. המפגש הטיפולי בהדרכת ההורים מספק הזדמנות לעשות זאת. הדרכת הורים הינה מפגש ייחודי בין ההורים למטפל, מפגש אשר נקי מביקורתיות ושיפוטיות, אשר לו מטרה אחת משותפת וחשובה- לסייע לילד בהתמודדותו ולשפר את האוירה בה הוא חי וגדל. במסגרת ההדרכה נלמד יחד את הילד, צרכיו, יכולותיו ורצונותיו, כמו גם את אלו של ההורים, ותתאפשר בניית חזון הורי, יצירת עמדה הורית משותפת לשני ההורים ובניית ארגז כלים אסטרטגיים וקונקרטים להתמודדות ופתרון הבעיה המוצגת ולהשגת החזון ההורי אשר נבנה.
הדרכת הורים להורים לילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז (ADHD/ ADD)
הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה נוירולוגית התפתחותית אשר משפיעה על התפתחותו של הילד. כתוצאה מהפרעה זו הילד מעורר תגובות מצד ההורים והסביבה אשר עשויות להוביל להפרעות בתחום הרגשי, ההתנהגותי והחברתי. עקב כך, ישנה חשיבות מכרעת לסביבה בה הילד גדל ולכלים אשר הוא מקבל בבואו להתמודד עם דרישות העולם במקביל להפרעה שלו.
ההורים הם הגורם המתווך הראשון והחשוב ביותר אשר לרשותו של הילד וביכולתם לצמצם את הסבירות להופעת ההפרעות הרגשיות, ההתנהגותיות והחברתיות המתלוות להפרעת קשב וריכוז.
ילד אשר סובל מהפרעת קשב וריכוז מהווה אתגר לא פשוט להוריו ולמשפחתו ולעיתים מעורר אצל ההורים תחושות של כעס, תסכול, אשמה, בילבול ובושה. הורים אלו מוצאים עצמם פעמים רבות חסרי אונים, מותשים ונתונים לביקורת מן הסביבה. תחושת המסוגלות ההורית מתערערת והאוירה המשפחתית מאופיינת במתח אשר משפיע על הילד ומעצים את הסמפטומים של הפרעת הקשב.
הדרכת הורים להורים לילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז מטרתה לימוד ההורה ומתן ידע באשר להפרעות קשב וריכוז, לימוד הפרעת הקשב הספציפית של ילדם ומתן כלים ואסטרטגיות התמודדות במטרה לסייע להורים לספק לילדם את הסביבה אשר תאפשר התפתחות מייטיבה ומותאמת ותצמצם את הסבירות להופעת הפרעות נלוות. כמו כן ההדרכה תסייע להורה לשפר את מערכת היחסים עם הילד ואת האוירה המשפחתית.
הדרכת הורים להורים לילדים הסובלים ממחלות כרוניות וגנטיות
הורות לילד הסובל ממחלה כרונית מהווה אתגר משמעותי להורים. עליהם להתמודד עם השפעת המחלה של הילד על עצמם, עם הצרכים של הילד החולה, עם ההשפעה של המחלה על הזוגיות שלהם, על ההורות שלהם ועל שאר ילדי הבית הבריאים. מאפייני ההורות לילד חולה והגישה ההורית הם בעלי השפעה מכרעת על תפקודו של הילד ועל מצבו הרגשי, כמו גם על תפקודם ומצבם של שאר בני הבית.
מחלה כרונית של ילד מאלצת את הילד ומשפחתו להתמודד עם גילוי מחלה, אשפוזים, פרוצדורות רפואיות לא נעימות, טיפולים ותרופות. פעמים רבות ישנן השפעות ומגבלות על התפקוד היומיומי- אם עקב צורך בטיפולים יומיומיים, צריכת תרופות או תזונה מסויימת, ואם עקב מגבלות פיזיות, ניראות, כאב או אי נוחות. וברקע ישנו פחד מתמיד מפני החמרה במצב ותחושת חריגות. לצד אלו ישנו רצון וחשיבות רבה לשמירה על שגרת חיים נורמטיבית כמה שניתן עבור הילד ומשפחתו. הנטייה הטבעית של הורים לילד חולה היא לשמור על הילד כמה שניתן ולהגן עליו על מנת שלא יפגע. פעמים רבות הרצון והצורך לשמור על הילד ולטפל בו כופה עליו תלות בהוריו ופוגע בפיתוח עצמאות ונפרדות. הצבת גבולות לילד חולה הינה משימה מורכבת וקשה. להורים ישנה נטייה להמנע מדרישות חינוכיות מתוך רחמים ותחושת פיצוי ובכך למעשה פוגעים בחינוכו ובהכנה שלו לחיים.
הדרכת הורים בסיטואציה מורכבת זו מסייעת להורים לפתח ולסגל התמודדות מייטבית אשר נותנת מקום למחלת הילד ולמגבלות והקשיים אשר היא מציבה לילד ולמשפחתו, תוך שמירה על שגרת חיים נורמלית במסגרת המגבלות האובייקטיביות.